Nieuwe slagwerkcomposities

17 Jan 2017 Componisten, Composities

In september/oktober 2016 verschenen bij DMP maar liefst vier nieuwe, grote slagwerkcomposities in uitgave. Graag stellen we ze even aan u voor. 

Allereerst een hele speciale compositie, getiteld "The Bells" van de hand van Ruud Mourik. Het werk verhaalt over een jaarlijkse processie op Corfu (Griekenland), waarbij o.a. alle muziekkorpsen aanwezig zijn. Tijdens deze processie klinken kerkklokken over de stad. Het spreekt voor zich dat met name de buisklokken een belangrijke rol in dit werk spelen. Het is ook mogelijk om dit werk met een opname te spelen, die speciaal voor deze compositie gemaakt is in het klokkenmuseum te Asten.

Nico Camps componeerde het werk Le Surlendemain, ter nagedachtenis aan de slachtoffers tijdens de laffe terreurdaad in Nice op 14 juli 2016. Nico heeft als componist getracht deze trieste dag te verklanken.

Vincent Cox componeerde al eerder een werk met de titel "Where is the Spoon?". Kenmerkend aan dit werk is dat het hier om zgn. 'lichte muziek' gaat, met de nodige jazz invloeden. Speciaal voor de slagwerkgroep Philharmonie en het evenement "VOLTreffer" heeft Vincent van dit werk een extended version gemaakt. Het werk is langer én er is een blazersensemble aan de instrumentatie toegevoegd. Vooral harmonisch gezien een hele bijzondere compositie!

Tenslotte verscheen de compositie "Hydrokinetics" van een nieuwe DMP-componist, genaamd Paul van Vulpen. Dit werk is speciaal geschreven voor het slagwerkensemble Elspeet en vormde een belangrijk onderdeel van hun WMC 2013-programma, met de titel "Water". De componist voegde deze tekst als achtergrondinformatie toe aan dit speciale werk: Water kan stromen, vloeien, bevroren zijn, verdampen of als sneeuw naar beneden komen. Als een zee het land bedreigen, als een woeste branding een rotskust teisteren of roerloos in een vijver staan. Ervaar water, in deze muziek, in alle verschijningsvormen!