Overzicht nieuwsberichten

Five Pieces after Edvard Munch

Published: 25-Apr-2021

Onlangs heeft DMP een geweldige nieuwe compositie aan haar catalogus toegevoegd. Het is een bijzonder werk voor een groot slagwerkensemble getiteld ‘Five Pieces after Edvard Munch’. De componist is Ivo Weijmans. Hij werd geïnspireerd door 5 schilderijen van Edvard Munch. De gevoelens die deze kunstwerken bij zowel de kunstenaar als de componist opriepen, inspireerden tot deze prachtige muziek voor slagwerkensemble [open PDF] [Luister MP3].

Munch legde zich vooral toe op het uitbeelden van menselijke emoties, angsten en onzekerheden. De schrille kleuren en de expressieve lijnvoering die hij hierbij gebruikte, alsmede de keuze van zijn onderwerpen hadden grote invloed op de ontwikkeling van het expressionisme. Munch verzoende in zijn werken tegenstrijdigheden zoals leven en dood, de verticale en de horizontale lijn en beweging en stilstand.

Lees verder

Metamorphosis for Timpani Solo and Percussion

Published: 19-Feb-2021

Deze compositie bestaat uit avant-gardistische en klassieke delen die mooi in elkaar overvloeien, een deel in de pentatonische toonladder en een fragment uit Ode an die Freude van Ludwig von Beethoven. Het was immers 250 jaar geleden dan Beethoven geboren is. Het laatste deel is met verassende effecten zoals we die kennen van een kermis. Door het klokkenspel, vibraphone, xylophone, marimba en cymbal antique samen te laten spelen ontstaat er een mooie harmonie. Bij de avant-gardistische fragmenten horen we ze in verrassende onderbroken ritmes, vele intervallen en antimetrische figuren waarvan niet de melodie en harmonie, maar klankkleur en ritme de belangrijkste pijlers zijn, zo ontstaan er mooie klankpatronen en verrassende effecten, soms samen met diverse andere slaginstrumenten. Naast de bekende melodische en niet melodische slaginstrumenten horen we 2 javaanse gongs, een metalen ketting, car horns, sirene whistle, train horn, 2 brake drums en - indien mogelijk - de turkisch crescent.

Lees verder

Nieuwsbrief nieuwe stijl

Published: 26-Oct-2018 Gepost in categorie Diversen

Vanaf november 2018 is de 2-maandelijkse DMP-nieuwsbrief in een nieuwe lay-out gegoten. Deze is nu volledig 'responsive', wat betekent dat de lay-out zich op alle in omloop zijn devices (als PC, laptop, tablet of smartphone) automatisch aanpast. Hierdoor blijft de nieuwsbrief steeds goed leesbaar. Indien u nog geen abonnee bent, kunt u een kijkje nemen via het menu (Over DMP - Laatste nieuwsbrief) of u klikt op deze link. Als u de nieuwsbrief 2-maandelijks wilt ontvangen en zo meteen geïnformeerd bent over alle laatste nieuwtjes en uitgaven, kunt u zich via de startpagina van de DMP-website abonneren. Zoek dan even aan de linkerzijde naar het blok met de titel "Nieuwsbrief". U hoeft alleen uw e-mailadres in te vullen. U krijgt daar dan op uw e-mailadres een bevestiging van. Zoals gebruikelijk kunt u zich ook altijd weer via de nieuwsbrief uitschrijven. We hopen natuurlijk dat de nieuwsbrief in de smaak valt en u lang geabonneerd zult blijven!

Lees verder

Zoekfunctie uitgebreid

Published: 24-Feb-2018 Gepost in categorie Diversen

Onlangs is de algemene zoekfunctie op de website van DMP uitgebreid en verbeterd. In het verleden was het zo dat er enkel op titels in de catalogus kon worden gezocht. De titel moest dan exact worden ingevoerd, anders werd deze niet gevonden. Met de nieuwe functionaliteit is het mogelijk om zowel op (een deel van) de titel, een trefwoord of de bestelcode te zoeken. Een trefwoord kan o.a. voorkomen in de toelichting op een werk. Verder is het ook mogelijk om de achternaam van een componist in te voeren of een specifiek instrument. De eerste 10 resultaten die aan de zoekterm voldoen worden getoond, met daaronder de mogelijkheid om álle resultaten te tonen. We hopen dat dit weer een mooie verbetering van onze website is en dat nog meer klanten een juiste keuze uit onze catalogus kunnen maken. 

Lees verder

Madrilena en Sleighbell Tinkle

Published: 29-Aug-2017 Gepost in categorie Componisten, Composities

Componist/arrangeur Ruud Mourik verblijft een groot deel van zijn (vrije) tijd op het Griekse eiland Corfu. Hij heeft een speciale band met dit eiland en de bewoners, dat mede blijkt door zijn eerdere composities met Griekse invloeden. Voorbeelden hiervan zijn The Bells en Herakleion I & II. Ruud heeft op Corfu zelfs een slagwerkensemble (van de Filarmoniki Eteria Kerkyras), waarmee hij geregeld repeteert en ook uitvoeringen verzorgt. Speciaal voor deze groep heeft hij twee 'klassiekers' gearrangeerd. Het ene werkje is Madrilena van Otto Seele, het andere is Sleighbell Tinkle van Eilenberg. Beide werkjes liggen lekker in het gehoor en zorgen zeker voor een mooie afwisseling tijdens ieder concert. 

Lees verder

Weergeven 1 t/m 5 van in totaal 44