Overzicht nieuwsberichten

Componist Henk Martens

Published: 27-Dec-2021

Hernieuwde samenwerking met componist Henk Martens: Bij aanvang van een nieuw muzikaal jaar zijn we er trots op, een hernieuwde samenwerking met componist Henk Martens bekend te kunnen maken. De samenwerking startte begin jaren '90 in het kader van 'Handshake'. Vele jaren later sloeg Henk de weg in naar een eigen muziekuitgeverij: “Hit-Music”. Nu slaan Henk Martens en DMP de handen opnieuw weer in elkaar. De afgelopen maand zijn de eerste stappen gezet om de werken van Henk Martens in heruitgave te brengen. Wij zijn blij te kunnen aankondigen, dat op dit moment 6 nieuwe werken voor malletkorps bij DMP in uitgave verkrijgbaar zijn. Het zijn Crime Scene, Irish Dance, Irish Impressions vII, Paek Zwart, The Hobbits en Adventures, De komende maanden zullen nog meer werken aan de catalogus worden toegevoegd. Houd hiervoor de DMP-website in de gaten!

Lees verder

Triple X Factor

Published: 30-Aug-2021

Triple X Factor is een goed speelbaar werk voor xylofoon[of marimba] solist met begeleiding van ongestemd slagwerk en 2 pauken. Veel ongestemde slagwerkgroepen hebben wel een slagwerker in huis die ook gestemd slagwerk speelt. Het repertoire voor louter 1 speler op mallets en ongestemd slagwerk is echter vrij beperkt. Dit werk leent zich dan ook goed als intermezzo in een concertprogramma om de speler van gestemd slagwerk [ook de instructeur/dirigent kan zich eventueel manifesteren in deze rol] in de spotlights te zetten. In mijn tienerjaren trad ik regelmatig op als xylofoonsolist met orkestbegeleiding. Dit was begin tachtiger jaren, een periode waarin de xylofoon flink aan populariteit won. Dit kwam omdat HaFa- componisten, zoals Willy Hautvast en Harm Evers, toen populaire werken voor xylofoonsolist met orkest gingen componeren. Dit waren steevast nummers in galoptempo waarbij de solist met veelal snelle zestiende noten met een sprankelend geluid goed boven het orkest uit kwam. Steevast echte publieksnummers....

Lees verder

Five Pieces after Edvard Munch

Published: 25-Apr-2021

Onlangs heeft DMP een geweldige nieuwe compositie aan haar catalogus toegevoegd. Het is een bijzonder werk voor een groot slagwerkensemble getiteld ‘Five Pieces after Edvard Munch’. De componist is Ivo Weijmans. Hij werd geïnspireerd door 5 schilderijen van Edvard Munch. De gevoelens die deze kunstwerken bij zowel de kunstenaar als de componist opriepen, inspireerden tot deze prachtige muziek voor slagwerkensemble [open PDF] [Luister MP3].

Munch legde zich vooral toe op het uitbeelden van menselijke emoties, angsten en onzekerheden. De schrille kleuren en de expressieve lijnvoering die hij hierbij gebruikte, alsmede de keuze van zijn onderwerpen hadden grote invloed op de ontwikkeling van het expressionisme. Munch verzoende in zijn werken tegenstrijdigheden zoals leven en dood, de verticale en de horizontale lijn en beweging en stilstand.

Lees verder

Metamorphosis for Timpani Solo and Percussion

Published: 19-Feb-2021

Deze compositie bestaat uit avant-gardistische en klassieke delen die mooi in elkaar overvloeien, een deel in de pentatonische toonladder en een fragment uit Ode an die Freude van Ludwig von Beethoven. Het was immers 250 jaar geleden dan Beethoven geboren is. Het laatste deel is met verassende effecten zoals we die kennen van een kermis. Door het klokkenspel, vibraphone, xylophone, marimba en cymbal antique samen te laten spelen ontstaat er een mooie harmonie. Bij de avant-gardistische fragmenten horen we ze in verrassende onderbroken ritmes, vele intervallen en antimetrische figuren waarvan niet de melodie en harmonie, maar klankkleur en ritme de belangrijkste pijlers zijn, zo ontstaan er mooie klankpatronen en verrassende effecten, soms samen met diverse andere slaginstrumenten. Naast de bekende melodische en niet melodische slaginstrumenten horen we 2 javaanse gongs, een metalen ketting, car horns, sirene whistle, train horn, 2 brake drums en - indien mogelijk - de turkisch crescent.

Lees verder

Nieuwsbrief nieuwe stijl

Published: 26-Oct-2018 Gepost in categorie Diversen

Vanaf november 2018 is de 2-maandelijkse DMP-nieuwsbrief in een nieuwe lay-out gegoten. Deze is nu volledig 'responsive', wat betekent dat de lay-out zich op alle in omloop zijn devices (als PC, laptop, tablet of smartphone) automatisch aanpast. Hierdoor blijft de nieuwsbrief steeds goed leesbaar. Indien u nog geen abonnee bent, kunt u een kijkje nemen via het menu (Over DMP - Laatste nieuwsbrief) of u klikt op deze link. Als u de nieuwsbrief 2-maandelijks wilt ontvangen en zo meteen geïnformeerd bent over alle laatste nieuwtjes en uitgaven, kunt u zich via de startpagina van de DMP-website abonneren. Zoek dan even aan de linkerzijde naar het blok met de titel "Nieuwsbrief". U hoeft alleen uw e-mailadres in te vullen. U krijgt daar dan op uw e-mailadres een bevestiging van. Zoals gebruikelijk kunt u zich ook altijd weer via de nieuwsbrief uitschrijven. We hopen natuurlijk dat de nieuwsbrief in de smaak valt en u lang geabonneerd zult blijven!

Lees verder

Weergeven 1 t/m 5 van in totaal 46