Henk Mennens

Even voorstellen: mijn naam is Henk Mennens, geboren op 24 mei 1956 te Kerkrade. Omdat mijn vader instrukteur van de plaatselijke drumband was, werd ik reeds in mijn vroege levensjaren geconfronteerd met HAFA- en drumbandmuziek. Al op vroege leeftijd ontving ik de eerste slagwerklessen van mijn vader. Toen ik ongeveer 7 jaar oud was bezocht ik de plaatselijke muziekschool (Kerkrade). Omdat mijn vader bij drie verenigingen de drumband instrueerde, werd ik al gauw lid van deze korpsen. Buiten het feit dat ik de drumband ondersteunde, werd ik al snel een vaste kracht bij de slagwerkers van het harmonieorkest. Op die manier leerde ik de HAFA cultuur kennen.

Tijdens mijn studie aan de muziekschool te Kerkrade speelde ik in tal van ensembles (harmonieorkest van de muziekschool, mandolineorkest, de big band en de slagwerkgroep). Hierdoor groeide de verbondenheid met het instituut. Toen ik 16 jaar oud was slaagde ik voor het instructeursdiploma voor drumbands en werd ik slagwerkinstructeur bij verschillende korpsen. Naast mijn MEAO studie (bestuurlijke richting) volgde ik de HAFA-opleiding op de muziekschool. Na mijn HAFA D-examen besloot ik in het muziekvak verder te studeren. Vanaf die tijd speelde ik in tal van harmonieorkesten.

In 1975 eindigde ik mijn studie op de muziekschool en richtte ik mij op de studie algemene bijvakken die ik middels een staatsexamen (in Den Haag, Koninklijk Conservatorium) afsloot. Zodoende kon ik mij nu volledig op de vervolgopleiding (hoofdvak slagwerk) aan het Brabants Conservatorium richten. Sinds mijn studieperiode aan de verschillende conservatoria werd ik steeds geïnspireerd en gefascineerd door slagwerkmuziek in de meest brede zin van het woord. Vandaar dat ik vanaf die tijd zelf muziek begon te schrijven. Dit heeft geresulteerd in tal van compositieopdrachten waaronder ook de opdracht van het NIB om mee te werken aan de uitbreiding van het repertorium voor de AD-sektor. Zo ontving ik in 1994 een compositieopdracht in het kader van het Koninklijk Slagwerkconcert 1994 en 1999.

Vanaf 1990 heb ik mij intens beziggehouden met de ontwikkeling van slagwerkmethodieken. Dit resulteerde in de totstandkoming van de methode ‘Percussion All In’, een boekenreeks bestemd voor de opleiding van slagwerkers in verschillende disciplines. Deze methode wordt thans in zowel binnen- als buitenland gebruikt. Thans ben ik werkzaam als adjunct-directeur (sinds 1999) en slagwerkdocent aan de muziekschool te Kerkrade. Vanwege mijn bevoegdheid ‘lichte’ muziek, leid ik verschillende combo’s lichte muziek, arrangeer ik voor verschillende bezettingen en maak ik deel uit van een werkgroep die zich bezig houdt met de ontwikkeling van de lichte muziek. Zoals reeds vermeld jureer ik op tal van concoursen en festivals, geef ik slagwerkdemonstraties en clinics in zowel Nederland als daar buiten en examineer ik tijdens verscheidene examens. Bovendien schrijf ik de laatste tijd in opdracht van verenigingen diverse composities. Al met al blijft mijn enthousiasme in het muzikale werkveld groot. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar de ontwikkeling van het muziekonderwijs. Participatie hierin blijft mijn verdere aspiratie.

Henk Mennens