Ruud Mourik

Ruud Mourik volgde zijn studie slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek in Den Haag. 

Van 1976 tot 2012 was hij docent slagwerk aan de stedelijke muziekschool, later het Koorenhuis, in Den Haag. Daarnaast gaf hij ruim 25 jaar les aan verschillende muziekverenigingen. Gedurende 30 jaar gaf hij schoolconcerten met het Residentie Slagwerk Ensemble in Nederland en België. In maart 2000 is er een CD uitgekomen van de Slagwerkgroep Nieuwveen met composities van hem. 

In 2006 begon de samenwerking met de afdeling audiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij samen met Patricia Gulpen – destijds werkzaam bij het Cochlear Implantation en Rehabilitation Centrum Leiden-Effatha (CIRCLE) – het Circle-spel heeft ontwikkeld . Zie: www.hetcirclespel.nl. Vanaf 2008 gaf Ruud ook op het Koorenhuis les aan doven en slechthorenden en speciaal daarvoor heeft hij de methode “Cijfers Wo(o)rden Noten” ontwikkeld. 

Tijdens zijn studie aan het conservatorium begon hij al met componeren. De NOS was geïnteresseerd en zo maakte hij in 1967 enkele radioprogramma’s met drumbands die totaal afweken van de traditionele muziek, en is zijn tweede compositie voor slagwerk ensemble “Herakleion 2” op de grammofoonplaat gezet door de tamboers van het Fanfare korps der Genie. Naast specifieke werken voor slagwerk schreef hij ook o.a. het “Intermezzo” voor strijkorkest, celesta en slagwerk en “Septet” voor slagwerk en harp. Voor DSM Limburg schreef hij “Construction”. een werk voor 8 slagwerkers. Zijn grootste werk is het 40 minuten durende “Dreams” voor 16 slagwerkers, harp, accordeon en koor. Het meest bijzondere werk is “Last Destination” voor afgekeurde vliegtuigonderdelen en slagwerk en door NCRV radio uitgezonden en op CD gezet door de “Slagwerkgroep Nieuwveen”. Voor slagwerk kwartet “ Η ΣΙ(ΗΡΑ ΚΟΥΚΛΑ” The Iron doll” dat is geschreven voor ballet.. “ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ” The bells en “ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ” From me to you voor groot slagwerkensemble. Voor harmonie/fanfare componeerde hij o.a.enkele intrada’s, de Cityhopper mars”, “Regina Magna” voor groot orkest, koor, orgel en slagwerk de “Fanfare for wind and percussion” en Rythm and Melody. Uit Regina Magna een bewerking voor de Banda’s op Corfu (Griekenland). Voor symfonie orkest schreef hij “Pieces voor symphony orchestra”.

Opdrachten:
In 1972 kreeg hij een opdracht van het Holland Festival voor een uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij schreef “Festival 72” dat onder zijn leiding werd uitgevoerd. In opdracht van het Residentie Orkest en de Stedelijke muziekschool schreef hij in 1978 voor verschillende bezettingen arrangementen van de Promenade uit “Schilderijen tentoonstelling” van Moussorsky. In opdracht van de toenmalige SONMO schreef hij voor drumfanfare “Rythm and Brass”. Van de gemeente Gouda kreeg hij de compositieopdracht om voor de slagwerkgroep “Den Haag” een werk te componeren ten behoeve van “Gouda Cultuurstad 1996” dat de titel “5 x 5” kreeg. Van de gemeente Gorinchem de opdracht voor de opening “Gorinchem Cultuurstad 1998”. Deze opdracht betrof een werk voor groot slagwerkensemble samen met een theatergroep, dat de titel “De taal van staal” kreeg. Voor “Den Haag 750 jaar” schreef hij een werk voor een slagwerkensemble en 8 groepen slagwerkers.

Prijzen:
Met het werk “Regina Magna” won hij de aanmoedigingsprijs van een compositiewedstrijd voor componisten uit de Benelux. In 1990 won hij met “Chinese Holiday”, een compositie voor slagwerktrio, een Nederlandse compositiewedstrijd. 

Sinds 2012 geeft hij oncerten op het Griekse eiland Corfu met het slagwerkensemble van de Filarmoniki Eteria Kerkyras, en componeert ook voor dit ensemble.