Metamorphosis for Timpani Solo and Percussion

19 Feb 2021

In mijn vak als professioneel slagwerker heb ik onder andere samen gewerkt met componisten als: Bruno Maderna, Karlheinz Stockhausen en John Cage. In hun composities zitten veel ritmische patronen , klankschakeringen en een hoeveelheid slaginstrumenten. Maar ook componisten zoals Beethoven, Mahler, Stravinsky en Sjostakovitsj zijn voor mij een goed voorbeeld.

Deze compositie bestaat uit avant-gardistische en klassieke delen die mooi in elkaar overvloeien, een deel in de pentatonische toonladder en een fragment uit Ode an die Freude van Ludwig von Beethoven. Het was immers 250 jaar geleden dan Beethoven geboren is. Het laatste deel is met verassende effecten zoals we die kennen van een kermis.

Door het klokkenspel, vibraphone, xylophone, marimba en cymbal antique samen te laten spelen ontstaat er een mooie harmonie. Bij de avant-gardistische fragmenten horen we ze in verrassende onderbroken ritmes, vele intervallen en antimetrische figuren waarvan niet de melodie en harmonie, maar klankkleur en ritme de belangrijkste pijlers zijn, zo ontstaan er mooie klankpatronen en verrassende effecten, soms samen met diverse andere slaginstrumenten.

Naast de bekende melodische en niet melodische slaginstrumenten horen we 2 javaanse gongs, een metalen ketting, car horns, sirene whistle, train horn, 2 brake drums en - indien mogelijk - de turkisch crescent.

Metamophosis is opgedragen aan de Griekse slagwerkster Katerina Koskinas.

Ruud Mourik