The Tin Soldiers

  • € 79,95
- +

Tags: With tape/mp3

Bladmuziek
Bestelcode DCX-49
Componist Cox Vincent
Divisie 4e
Podium Mars Mars + Podium
Aantal Stemmen 10
Tijdsduur 06' 30''
Muziekvorm Concert
Repertorium Nee
Soort Origineel
Genre Concert & Contest
Instrumenten Snaredrum - Fielddrum - Cans - Bongo's - Tenordrum - Tape/CD - Toms - Rhythm instruments - Barchimes - Tam Tam - Cymbal Susp. - Cymbals a 2 - Cymbals Finger - Effect instruments
PDF PDF
Video YouTube 1

Vrij naar het sprookje “De standvastige tinnen soldaat”, Hans Christian Andersen

De titel  “De tinnen Soldaatjes” is een verwijzing naar de gebruikte instrumenten in de compositie. Een herkenbaar marsritme wordt weergegeven door te spelen op speelgoedtrommeltjes en verfblikken. Tevens zorgen de toevoeging van een tweetal samples voor extra ondersteuning. Deze samples, een imitatie van een fluiterkorps, zijn identiek aan elkaar. Echter, de eerste keer klinkt de melodie in majeur en de tweede keer in mineur. 
Na een krachtig begin klinkt de eerste sample. Vrolijke marsmuziek kondigt de komst van de 25 tinnen soldaatjes aan. Gegoten uit 1 lepel, zijn deze het verjaardagscadeau van een jongen. Het tinnen soldaatje met één been (het tin was op) en het papieren danseresje worden verliefd op elkaar (3/4 passage). Vervolgens komen alle andere 24 tinnen soldaatjes tot leven. In deze passage zijn de blikken en speelgoedtrommeltjes te horen. De volgende dag waait het tinnen soldaatje uit het raam. In een bootje drijft hij door het riool. Uiteindelijk zinkt het bootje en wordt het soldaatje opgeslokt door een vis. In deze passage klinkt de mineur melodie in de sample. Als door een wonder belandt de vis in de keuken van het huis van de jongen, die heel blij is (6/8 gedeelte). Uiteindelijk belanden de tinnen soldaat en het papieren danseresje in het haardvuur (accelerando in de volgende passage). Door toedoen van een fee komen buiten de stad een soldaat en een danseres elkaar tegen (het begin motief klinkt weer). Het enige wat in het vuur overblijft is een tinnen hartje en een papieren bloempje.