New Orleans Parade

  • € 59,95
- +

Bladmuziek
Bestelcode DKL-43
Componist Kil P
Divisie 2e
Podium Mars Mars + Podium
Aantal Stemmen 7
Tijdsduur 02' 30''
Muziekvorm Concert
Repertorium Nee
Soort Origineel
Genre Festivity
Instrumenten Bassdrum - Conga's - Cymbals a 2 - Shaker - Tambourine - Snaredrum - Fielddrum
PDF PDF
Geluidsopname Play MP3

Het Franse Mardi Gras, letterlijk ‘Vette Dinsdag’, is de dag voor Aswoensdag. In het Nederlands spreken we echter over Vastenavond, de laatste avond van carnaval. De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen.

Tegenwoordig is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in New Orleans (Louisiana, VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest. Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud.

Mardi Gras is een dankbaar begrip in de Amerikaanse popcultuur. Zo vernoemde Creedence Clearwater Revival het album ‘Mardi Gras’ (1972) naar het festival, heeft de band Electric Light Orchestra een verwijzing naar het festival in hun nummer ‘Across The Border’ en is het de eindbestemming in de roadmovie ‘Easy Rider’. Paul Simon schreef er een nummer over (‘Take Me To The Mardi Gras’) voor zijn album ‘There Goes Rhymin’ Simon’.

Speeltip: Eigenlijk gaat het bij dit stuk maar om één ding: de groove. De insteek zou moeten zijn om de hoofden en voeten van het publiek aan het meedeinen te krijgen. Als dat lukt, en het publiek schudt mee met de ‘feel’ van het liedje, is wat mij betreft de missie geslaagd!

Veel plezier! Peter Kil