Yanni - Within Attraction

24 Dec 2014 Composities, Diversen

Steeds vaker verschijnen er voor diverse bezettingen arrangementen van de Griekse pianist Yanni. In het najaar van 2014 maakte arrangeur Jaap Firet een schitterend arrangement voor malletkorps van "Within Attraction". Het is een nummer van het derde album van Yanni, getiteld Out of Silence. Kenmerkend aan Within Attraction (zie pdf) is het veelvuldig gebruik van een 7/8e maatsoort, een stijlkenmerk van vele nummers van Yanni.

Dat Yanni een grote artiest is, bewijst onderstaande biografie (bron Wikipedia).

Yanni is een autodidactisch pianist die zijn muzikale loopbaan begon met het geven van muziekoptredens voor familieleden al had hij geen formele opleiding en kon hij het notenschrift niet lezen. Hij was ook een wedstrijdzwemmer in Griekenland en vestigde een nationaal record op de 50 meter vrije slag. Op zijn 18e ging hij studeren aan de Universiteit van Minnesota. Als student trad hij op met de opkomende muziekgroep Chameleon waar hij drummer Charlie Adams ontmoette. Chameleon oogstte een bescheiden commercieel succes en toerde door het Midwesten, met name de staten Minnesota, Iowa, Wisconsin, Illinois en South Dakota. Na het behalen van zijn BA verhuisde hij naar Californië om soundtrackwerk voor films te verrichten. In 1987 zette hij een kleine band op waarin John Tesh en Charlie Adams zaten, en begon te toeren om zijn eerste instrumentale albums Keys to Imagination, Out of Silence, en Chameleon Days te promoten.

Yanni's doorbraak kwam met het commerciële succes van de uitgave van zijn album en video Yanni Live at the Acropolis, dat op 23 september 1993 werd opgenomen in het 2000 jaar oude Odeion van Herodes Atticus in Athene en werd uitgebracht in 1994. Dit was Yanni's eerste live-album en hij gebruikte een volledig orkest onder leiding van de Iraanse dirigent Shahrdad Rohani, naast zijn eigen band. Vervolgens werd het concert uitgezonden in de Verenigde Staten op PBS en het werd al snel een van hun meest populaire programma's ooit dat werd bekeken door een half miljard mensen in 65 landen.

In maart 1997 was Yanni een van de weinige westerse artiesten die het toegestaan werd om bij de Taj Mahal in India een uitvoering te geven en op te nemen. Later dat jaar trad hij op in de Verboden Stad in China. Uit deze twee gebeurtenissen creëerde hij zijn volgende album en live-video Tribute die in 1997 werd uitgebracht. Lichtontwerpers Lee Rose en David Kaniski ontvingen een Emmy-nominatie voor "Outstanding Individual Achievement in Lighting Direction (Electronic) for a Drama Series, Variety Series, Miniseries or a Special" voor zowel Live at the Acropolis als Tribute.

Na twee jaar sabbatical gaf hij in 2000 zijn eerste studio-album in zeven jaar uit: If I Could Tell You. In 2003-2004 toerde Yanni ook met het debuut van Ethnicity waarin hij zijn "One World, One People"-filosofie uitwerkte. Dit album was de aanzet tot de op drie na grootste concerttour van het jaar, volgens Billboard Magazine. Op 6 mei 2004 verleenden de regenten van de Universiteit van Minnesota aan Yanni het eredoctoraat van Doctor of Humane Letters.

Hij begon zijn "Yanni Live!"-tour van 2004-2005 in Mandalay Bay in Las Vegas en zijn daaropvolgende live-album en video Yanni Live! The Concert Event werd in 2006 uitgebracht. In 2008 presenteerde hij vocale artiesten die zijn liederen zingen op Yanni Voices, in samenwerking met producer Ric Wake. Op 24 maart 2009 werd Yanni Voices uitgebracht, zijn nieuwe studiealbum sinds zes jaar, en in april 2009 begon zijn concerttour.