Folkert Buis

Folkert Buis (Leeuwarden, 08-02-1971) studeerde klassiek slagwerk en lichte muziek vibrafoon aan de Hogeschool Enschede (UM 1998). Folkert kreeg zijn eerste oefenpadje in oktober 1983. Als slagwerker en uitvoerend musicus heeft hij altijd in twee werelden ​gespeeld. Enerzijds in de pop/rock en jazzwereld als drummer en vibrafonist, anderzijds als klassiek slagwerker in Symfonie – en HAFA-orkesten en kamermuziekensembles. Folkert Buis is als docent slagwerk verbonden aan de muziekschool te Hengelo Ov, als instructeur bij de slagwerkgroep Soli Deo Gloria te Westerhaar en als dirigent van de slagwerkgroep en het jeugdorkest van Concordia te Hengelo Ov.

Als componist is het muziektheaterstuk "Vulcan’s Forge" (1995), een multimedia gebeuren waarbij beeld, geluid en tekst één geheel vormen, zijn eerste wapenfeit te noemen. Daarna schreef Folkert Buis voor verschillende bezettingen, zoals symfonieorkest en rockband, harmonieorkest en uitgebreide slagwerkbezetting, verschillende kamermuziekensembles en saxofoonorkest met slagwerk. Kenmerkend is steeds de dynamiek tussen "klassieke" en "lichte" muziek alsmede het uitermate beeldende karakter van al zijn muziek, zoals in zijn orkestwerk “Le Glacier de la Plaine Morte”.

Ondertussen is Folkert altijd blijven schrijven voor slagwerk. Voor leerlingen, ensembles, voor evenementen en theatervoorstellingen (zoals “BASH” in 2008). Een aantal van deze stukken worden nu uitgegeven door DMP. In 2006 schreef Folkert het stuk "El Mare" voor het Delphi-ensemble en de filmmuziek voor de documentaire "Een Dijk aan de Muur" van regisseurs Henk Ganzeboom en Barbara van den Bogaard. Voor zijn compositie “Clarinet Lost” voor solo klarinet kreeg hij in 2007 een eervolle vermelding van de jury van de Associazione Culturale Musicale Euritmia (Povoletto, Italië). “Clarinet Lost” is daarna uitgegeven.

In 2007 componeerde Folkert in samenwerking met James van Leuven de muziek voor de dansvoorstelling CRUSH van choreograaf Daniel Renner. In 2008 was Folkert initiator en muzikaal leider van de uitvoering van “Pink Floyd-The Wall” in Hengelo. Hij arrangeerde hiervoor alle orkestpartijen en speelde drums in de band. Verder is Folkert actief als gitarist en volgde hij diverse cursussen in “Guitar Craft” onder leiding van Robert Fripp.