Catalogus
Laatste Nieuws
Vanaf november 2018 is de 2-maandelijkse DMP-nieuwsbrief in een nieuwe lay-out gegoten. Deze is nu volledig 'responsive', wat betekent dat de lay-out zich op alle in omloop zijn devices (als P.. Lees verder
Op zaterdag 29 september organiseert de percussiegroep van Fanfare Wilhelmina Hoogeloon een avondvullend programma met spetterend live percussion entertainment in samenwerking met regionale zangers en.. Lees verder
Op 25 mei gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. De AVG regelt dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens nog beter beschermen. DMP vindt het belangrijk dat uw persoon.. Lees verder
Op 15 juni zal fanfare én slagwerkgroep EMM Heijen een groots showconcert, onder de naam 'EMM Live', geven t.g.v. haar 110-jarig jubileum. Fanfare en slagwerkgroep zullen samen met h.. Lees verder
Alle Nieuwsberichten

Samenwerkingsprojecten

Reeds drie keer werkten componist Vincent Cox, wetenschapper Tim Leufkens en dirigent Frank Marx succesvol samen in vernieuwende projecten. In 2006 was dit "Scene Analysis", in 2010 "Phrenology" en in 2014 "L'Uomo". Een uitvoering van de vierde samenwerking “Somnophonography” (2015) staat gepland voor 2016. “Somnophonography” is een mathematische beschouwing van de verschillende slaapfases die een mens doorloopt tijdens één slaapcyclus. Op 10 januari 2016 gaat in de Oranjerie te Roermond het vijfde project “Demenz” (2015) over dementie in première. Deze compositie vormt een eerbetoon aan de mensen die lijden en hebben geleden aan dementie en hun naasten. 

Dementie zal voor de meeste mensen een bekend onderwerp zijn, maar toch is en blijft dementie een zeer actueel thema. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft recentelijk aangetoond dat op dit moment 47.5 miljoen mensen lijden aan dementia en dat er ieder jaar 7.7 miljoen mensen bij komen. In het jaar 2050 wordt geschat dat het aantal mensen met dementie bijna verdriedubbeld is naar een monsterlijk aantal van 135.5 miljoen.

Behalve een eerbetoon wordt er met Demenz ook getracht om dementie onder de aandacht te brengen en om zo een steentje bij te dragen aan de bestrijding van deze aangrijpende ziekte voor zowel patiënt als naasten.

Het onderwerp van de compositie brengt automatisch met zich mee dat de sfeer van het muziekstuk serieus is. Echter, het is niet de bedoeling dat het een zwaar en donker muziekstuk is. De achteruitgang in geheugen, cognitie, functioneren, persoon zal de grote lijn zijn in het muziekstuk, maar er zullen ook 'oplevingen' te horen zijn. Het boek Hersenschimmen van Bernlef geeft een goede indruk van de thematiek.

“Demenz” is opgedeeld op een manier zoals ook in de klinische praktijk het verloop van de ziekte kan worden ingedeeld: Vroeg, Midden, en Laat stadium. Uiteraard verloopt de achteruitgang niet in drie stappen, maar het verlies in functies en de gradatie van dat verlies kan worden geplaatst in één van de drie stadia.

Het geheel wordt ondersteund door projecties van speciaal voor deze compositie gemaakte schilderijen van de hand van Harry van Meurs. Ook dans zal een onderdeel vormen van de uitvoering.

Uitvoerenden zijn:

  • Slagwerkensemble Harmonie St. Michaël Thorn
  • Hout en koperblazers Harmonie St. Michaël Thorn
  • Vrouwenkoor Thorensis Thorn
  • Claudia Couwenbergh:  sopraan
  • Pascal Pittie: tenor
  • Yves Dupuits: gitaar(samples)
  • Simone Leufkens: piano
  • Mickela Peters & Nikki Bourry van Urban Dance Factory Sittard: dans

 

Composities gerelateerd aan dit bericht