Catalogus
Nieuwbrief

Abonneer u hier op onze nieuwsbrief:Inschrijven!
Laatste Nieuws
Koninklijke Biltse Harmonie zoekt een instructeur/dirigent (m/v). De Koninklijke Biltse Harmonie is een unieke, bruisende en zeer dynamische vereniging, waar muziek maken op hoog niveau en tegeli.. Lees verder
DOORNENBURG - Cesar Zuiderwijk van Nederlands populairste rockband Golden Earring zal op zaterdag 16 december een workshop geven voor slagwerkers. Nederlands bekendste drummer is uitgenodigd door Slag.. Lees verder
‘Slagwerkgroep stunt met drumsensatie Cesar Zuiderwijk in topevenement!’ Op zaterdag 16 december a.s. vindt in de kerk te Doornenburg het muziekspektakel “Tempel of Boem!” plaa.. Lees verder
Componist/arrangeur Ruud Mourik verblijft een groot deel van zijn (vrije) tijd op het Griekse eiland Corfu. Hij heeft een speciale band met dit eiland en de bewoners, dat mede blijkt door zi.. Lees verder
Alle Nieuwsberichten

Samenwerkingsprojecten

Reeds drie keer werkten componist Vincent Cox, wetenschapper Tim Leufkens en dirigent Frank Marx succesvol samen in vernieuwende projecten. In 2006 was dit "Scene Analysis", in 2010 "Phrenology" en in 2014 "L'Uomo". Een uitvoering van de vierde samenwerking “Somnophonography” (2015) staat gepland voor 2016. “Somnophonography” is een mathematische beschouwing van de verschillende slaapfases die een mens doorloopt tijdens één slaapcyclus. Op 10 januari 2016 gaat in de Oranjerie te Roermond het vijfde project “Demenz” (2015) over dementie in première. Deze compositie vormt een eerbetoon aan de mensen die lijden en hebben geleden aan dementie en hun naasten. 

Dementie zal voor de meeste mensen een bekend onderwerp zijn, maar toch is en blijft dementie een zeer actueel thema. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft recentelijk aangetoond dat op dit moment 47.5 miljoen mensen lijden aan dementia en dat er ieder jaar 7.7 miljoen mensen bij komen. In het jaar 2050 wordt geschat dat het aantal mensen met dementie bijna verdriedubbeld is naar een monsterlijk aantal van 135.5 miljoen.

Behalve een eerbetoon wordt er met Demenz ook getracht om dementie onder de aandacht te brengen en om zo een steentje bij te dragen aan de bestrijding van deze aangrijpende ziekte voor zowel patiënt als naasten.

Het onderwerp van de compositie brengt automatisch met zich mee dat de sfeer van het muziekstuk serieus is. Echter, het is niet de bedoeling dat het een zwaar en donker muziekstuk is. De achteruitgang in geheugen, cognitie, functioneren, persoon zal de grote lijn zijn in het muziekstuk, maar er zullen ook 'oplevingen' te horen zijn. Het boek Hersenschimmen van Bernlef geeft een goede indruk van de thematiek.

“Demenz” is opgedeeld op een manier zoals ook in de klinische praktijk het verloop van de ziekte kan worden ingedeeld: Vroeg, Midden, en Laat stadium. Uiteraard verloopt de achteruitgang niet in drie stappen, maar het verlies in functies en de gradatie van dat verlies kan worden geplaatst in één van de drie stadia.

Het geheel wordt ondersteund door projecties van speciaal voor deze compositie gemaakte schilderijen van de hand van Harry van Meurs. Ook dans zal een onderdeel vormen van de uitvoering.

Uitvoerenden zijn:

  • Slagwerkensemble Harmonie St. Michaël Thorn
  • Hout en koperblazers Harmonie St. Michaël Thorn
  • Vrouwenkoor Thorensis Thorn
  • Claudia Couwenbergh:  sopraan
  • Pascal Pittie: tenor
  • Yves Dupuits: gitaar(samples)
  • Simone Leufkens: piano
  • Mickela Peters & Nikki Bourry van Urban Dance Factory Sittard: dans

 

Composities gerelateerd aan dit bericht