Catalogus
Nieuwbrief

Abonneer u hier op onze nieuwsbrief:Inschrijven!
Laatste Nieuws
Koninklijke Biltse Harmonie zoekt een instructeur/dirigent (m/v). De Koninklijke Biltse Harmonie is een unieke, bruisende en zeer dynamische vereniging, waar muziek maken op hoog niveau en tegeli.. Lees verder
DOORNENBURG - Cesar Zuiderwijk van Nederlands populairste rockband Golden Earring zal op zaterdag 16 december een workshop geven voor slagwerkers. Nederlands bekendste drummer is uitgenodigd door Slag.. Lees verder
‘Slagwerkgroep stunt met drumsensatie Cesar Zuiderwijk in topevenement!’ Op zaterdag 16 december a.s. vindt in de kerk te Doornenburg het muziekspektakel “Tempel of Boem!” plaa.. Lees verder
Componist/arrangeur Ruud Mourik verblijft een groot deel van zijn (vrije) tijd op het Griekse eiland Corfu. Hij heeft een speciale band met dit eiland en de bewoners, dat mede blijkt door zi.. Lees verder
Alle Nieuwsberichten

Herakleion

In december verschenen twee relatief oude werken van componist Ruud Mourik in uitgave, verzameld in één score getiteld "Herakleion I & II". De werken verschenen begin jaren 70 bij collega-uitgeverij Molenaar. Aangezien deze uitgever zich met met name richt op HaFaBra, waren deze werken daar enigszins een vreemde eend in de bijt. Vandaar dat ze nu zijn "verhuisd" naar DMP. Deze werken waren destijds de eersten in hun soort en "eens wat anders dan het geijkte repertoire". Ze typeren daarom een tijdsbeeld van de drumbandsector! De componist schreef er destijds deze toelichting bij:

In 1970 componeerde ik mijn eerste werk voor slagwerk ensemble, Herakleion I. Het was de wens om voor drumbands eens iets anders te schrijven dan het geijkte repertoire.

Dit werk is een suite bestaande uit 4 korte delen. Het hoofdbestanddeel is hier een roffel welke op de snare drum begint en even late door een snare drum met snares off wordt overgenomen. Begeleidende instrumenten zijn: cymbals, bass drum, tam tam, woodblock, tambourine en sleighbells. Aan het slot improviseert een solo snare drum over een grafisch genoteerd gegeven. Het korte tweede deel is voor claves, maracas, tambourine, triangle, bongos en snare drum, welke laatstgenoemde aan het slot weer improvisatorisch optreedt.
In het derde deel worden alle tot nu gebruikte instrumenten samengebracht. Metrisch is dit deel opgebouwd op de wisseling van 2/4 en 5/8, terwijl het tempo frequent wisselt. Het zeer korte vierde deel werkt eigenlijk als een soort coda, waarbij aan de instrumentatie nog een whistle en een guiro worden toegevoegd.

De NOS had in die tijd belangstelling en zo was er het programma "Inzet" waar de Franciscus Band uit Leiden dit werk mocht uitvoeren. En de NOS kwam met een discussie programma "Drumband samen met NOS op zoek naar vernieuwing".

Na Herakleion I volgde in 1971 Herakleion II. De wens om voor drumbands iets anders te gaan schrijven bleef, en er was vraag naar.

Net als in Herakleion I komen er ook in dit werk weer maatwisselingen voor, de instrumentatie is praktisch gelijk. Nieuw zijn de slapstick, crotales (of een kleine triangle), cabasa, sand paper, barchimes, alarmclock, whistle en thunder sheet. Alle 4 de delen hebben een speels karakter. De afwisseling van kleine slaginstrumenten met trommels komen we in ieder deel tegen in verschillende maatsoorten en tempo aanduidingen. 

Composities gerelateerd aan dit bericht