Catalogus
Laatste Nieuws
Vanaf november 2018 is de 2-maandelijkse DMP-nieuwsbrief in een nieuwe lay-out gegoten. Deze is nu volledig 'responsive', wat betekent dat de lay-out zich op alle in omloop zijn devices (als P.. Lees verder
Op zaterdag 29 september organiseert de percussiegroep van Fanfare Wilhelmina Hoogeloon een avondvullend programma met spetterend live percussion entertainment in samenwerking met regionale zangers en.. Lees verder
Op 25 mei gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. De AVG regelt dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens nog beter beschermen. DMP vindt het belangrijk dat uw persoon.. Lees verder
Op 15 juni zal fanfare én slagwerkgroep EMM Heijen een groots showconcert, onder de naam 'EMM Live', geven t.g.v. haar 110-jarig jubileum. Fanfare en slagwerkgroep zullen samen met h.. Lees verder
Alle Nieuwsberichten

Herakleion

In december verschenen twee relatief oude werken van componist Ruud Mourik in uitgave, verzameld in één score getiteld "Herakleion I & II". De werken verschenen begin jaren 70 bij collega-uitgeverij Molenaar. Aangezien deze uitgever zich met met name richt op HaFaBra, waren deze werken daar enigszins een vreemde eend in de bijt. Vandaar dat ze nu zijn "verhuisd" naar DMP. Deze werken waren destijds de eersten in hun soort en "eens wat anders dan het geijkte repertoire". Ze typeren daarom een tijdsbeeld van de drumbandsector! De componist schreef er destijds deze toelichting bij:

In 1970 componeerde ik mijn eerste werk voor slagwerk ensemble, Herakleion I. Het was de wens om voor drumbands eens iets anders te schrijven dan het geijkte repertoire.

Dit werk is een suite bestaande uit 4 korte delen. Het hoofdbestanddeel is hier een roffel welke op de snare drum begint en even late door een snare drum met snares off wordt overgenomen. Begeleidende instrumenten zijn: cymbals, bass drum, tam tam, woodblock, tambourine en sleighbells. Aan het slot improviseert een solo snare drum over een grafisch genoteerd gegeven. Het korte tweede deel is voor claves, maracas, tambourine, triangle, bongos en snare drum, welke laatstgenoemde aan het slot weer improvisatorisch optreedt.
In het derde deel worden alle tot nu gebruikte instrumenten samengebracht. Metrisch is dit deel opgebouwd op de wisseling van 2/4 en 5/8, terwijl het tempo frequent wisselt. Het zeer korte vierde deel werkt eigenlijk als een soort coda, waarbij aan de instrumentatie nog een whistle en een guiro worden toegevoegd.

De NOS had in die tijd belangstelling en zo was er het programma "Inzet" waar de Franciscus Band uit Leiden dit werk mocht uitvoeren. En de NOS kwam met een discussie programma "Drumband samen met NOS op zoek naar vernieuwing".

Na Herakleion I volgde in 1971 Herakleion II. De wens om voor drumbands iets anders te gaan schrijven bleef, en er was vraag naar.

Net als in Herakleion I komen er ook in dit werk weer maatwisselingen voor, de instrumentatie is praktisch gelijk. Nieuw zijn de slapstick, crotales (of een kleine triangle), cabasa, sand paper, barchimes, alarmclock, whistle en thunder sheet. Alle 4 de delen hebben een speels karakter. De afwisseling van kleine slaginstrumenten met trommels komen we in ieder deel tegen in verschillende maatsoorten en tempo aanduidingen. 

Composities gerelateerd aan dit bericht